Artık Windows 11 Zamanı

Endüstriyel Bilgisayarlarınızda Windows 11'e Geçmeyi Düşünüyor musunuz?

 

Bilindiği üzere Ekim 2021 itibari ile Microsoft, yeni işletim sistemi olan Windows 11'i kullanıma sundu. Windows 10 üzerinden güncelleme alarak da kurulan Windows 11 ne yazık ki artık her bilgisayarı desteklememektedir.

Özellikle, uzun test prosedürleri sebebi ile işlemci teknolojilerini, bireysel kullanılan ürünlere göre daha geç takip eden endüstriyel bilgisayarlar hemen Windows 11'e uyum sağlayacak mı?


 Windows 11 Sistem Gereksinimleri

İşlemci

Uyumlu 64 bit işlemci veya Çip Üzerinde Sistem (SoC) üzerinde 2
ya da daha fazla çekirdekli 1 Gigahertz (GHz) veya daha hızlı.

RAM

4 Gigabayt (GB).

Depolama Alanı/SSD

64 GB veya daha büyük depolama cihazı

Sistem üretici yazılımı

UEFI, Güvenli Önyükleme özellikli.

TPM

Güvenilir Platform Modülü (TPM) sürüm 2.0.

Grafik kartı

WDDM 2.0 sürücüsüyle DirectX 12 veya üzeri ile uyumlu.

Ekran

Diyagonal olarak 9 inçten daha büyük olan yüksek çözünürlüklü (720p) ekran,

renk kanalı başına 8 bit.

 

TPM 2.0 Nedir?

Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 ingilizce bir kısaltmadan gelmektedir. Açılımı “Trusted Platform Module” olan TPM’in Türkçesi “Güvenilir Platform Modülü”dür. Donanım düzeyinde çalışan bu modül işletim sistemi güvenliğini de donanım düzeyinde sağlayarak farklı işlevler kazandıran bir teknolojidir. Şifreleme anahtarları oluşturarak bu şifreleme anahtarlarını saklar ve bilgisayarın dışarıdan bir müdahaleye (zararlı yazılımlar, kötü niyetli kullanıcılar ve benzeri gibi) karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Kötü amaçlı bir çok yazılıma ve diğer farklı saldırılara karşı işletim sisteminin daha güvenlikli olması için ek koruma sağlar.

Microsoft Windows 11 tanıtımları ile ilgili paylaşımlarında bu işletim sistemlerinin tümünün “a hardware root-of-trust” yani “güvenin kökü olan bir donanım”a sahip olduğunu varsayıyor. Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 Windows Hello ile disk şifreleme ve güvenli biyometrik oturum açma gibi güvenlik özelliklerini kullanılabilir hale getiren, bilgisayarın merkezinde yer alan ve kötü amaçlı yazılım ve diğer farklı atak türlerine karşı oldukça dayanıklı bir modüldür.

TPM, donanım ve yazılımın kimliğini uzaktan doğrulamak için de kullanılabilir. Donanıma yazılan benzersiz bir onay anahtarına sahip olan TPM, kurumsal firmalar için de bir cihazın istenilen ayarlara sahip olduğunu, donanım ve yazılım ile ilgili olan ayarlar ile oynanmadığını uzaktan kontrol edebilir ve doğrulamasını gerçekleştirebilir. Özellikle, neredeyse tüm şirketlerin uzaktan çalışmaya geçtiği dönemde bilgisayarların amaçları dışından kullanılmadığına emin olmak isteyen firmalar için yararlı bir özelliktir.

Ayrıca TPM kullanılan sistemin güvenebileceği bir donanım olarak rastgele sayı üreticisidir. Günlük hayatımızın büyük bir bölümünde kullandığımız akıllı telefonlar ek güvenlik için çiplere sahiptir. Bu özellik bilgisayarlara da entegre edilebilir.

 

Windows 11 İçin Neden TPM 2.0 Gereklidir?

Bu sorunun cevabını küçük bir örnekle açıklamak mümkündür. Halı hazırda Windows işletim sistemlerinde kullanılan BitLocker şifrelemesi, dosyaları korunması için şifreleme anahtarlarını TPM’de saklayabilir. Bilgisayara herhangi bir gereklilikten dolayı önyükleme yapıldığında sürücünün kilidinin açılması için TPM’de saklanan anahtarlar kullanılabilir. Bu sayede eğer kötü niyetli bir saldırgan sistem sürücünüzü bilgisayarından söküp başka bir bilgisayara yerleştirirse TPM’de depolanan anahtarlar olmadığından dolayı şifre çözülemez ve kötü niyetli saldırgan dosyalarınıza erişim sağlayamaz. Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 bu tarz saldırılara karşı korumalıdır. Bu sayede bilgisayarınızdan çıkarılan sürücü başka bir bilgisayara takılamaz veya şifre çözme anahtarı bu bilgisayardan kolaylıkla çıkarılamaz.

 

Bir çok kullanıcının şu anda kullanmayı tercih ettiği Windows 10 işletim sisteminde bile normal şartlar altında BitLocker TPM olmadan çalışmamaktadır. Tüm Windows 11 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda TPM bulunursa, tüm Windows 11 bilgisayarlar Cihaz Şifrelemesi‘ni yerel olarak destekleyebilir. Bu, bazı Windows 10 işletim sistemlerine sahip bilgisayarlarda disk şifreleme ile gelen durumdan çok daha iyidir, diğerleri ise şifreleme içermez.

 

Bir TPM, her Windows 11 sistemine, Microsoft’un üzerine inşa etmesi için bir donanım güvenliği temeli sağlayacaktır. Windows 11 işletim sistemlerinin her zaman bu temel donanım güvenliğine sahip olduğu varsayılabilir. Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 sayesinde Microsoft, Windows 11 işletim sistemine karşı oluşturulabilecek yazılım tabanlı saldırılar oluşturmak veya bir çok bilgisayarda disk şifreleme gibi önemli özellikleri devre dışı bırakmak zorunda kalmayacaktır.





IPC4 Windows 11 Destekliyor!

 

Yukarıda bahsedildiği üzere en önemli gereksinim olanTPM 2.0'ı donanımsal olarak sağlayan IPC4'ler yeni nesil Intel® Celeron® J4125, 8. ve 10. Nesil Intel® Core™ i5-i7 işlemcili tüm modellerinde Windows 11 kullanabilme özgürlüğü sağlıyor.

Windows 11 çalıştıran modellerden bazıları....

 

IPC4-173W-C10-4125

IPC4-173W-i510-10310

IPC4-173W-i710-10510

 

Yukarıdaki modeller 17,3" 1920x1080 Full HD'dir.

Ayrıca IPC4 Panel PC'ler

7" - 23,8" arası boyut seçenekleri ile

10 parmak PCAP kapasitif ve rezistif dokunmatik ekran opsiyonları sunar.