Hyper-threading Nedir ?
Hyper-threading Nedir ?

29.06.2024 16:12:40

Hyper-threading Nedir ?

Yayınlayan: Özgür Uzay Çalışkan

Hyper-threading Nedir ?

Hyper-threading, hesaplamaların paralelleştirilmesini geliştirerek CPU performansını artıran bir Intel teknolojisidir. Bir CPU'nun paralel olarak daha fazla iş gerçekleştirerek aynı anda daha fazla görevi yerine getirmesine olanak tanır. Intel Core işlemciler, Intel Core vPro işlemciler, Intel Xeon işlemciler ve Intel Core M işlemciler gibi Intel'in en yeni CPU'larının çoğu bu teknolojiyle donatılmıştır. Hyper-threading genellikle onu destekleyen sistemlerde varsayılan olarak etkindir.

Hyper-threading, her fiziksel CPU çekirdeğini iki mantıksal çekirdeğe veya iş parçacığına bölerek çalışır ve bu da CPU verimliliğini artırır. Bu teknoloji, birden fazla talimatın ayrı veriler üzerinde paralel olarak çalışmasına olanak tanır. Hyper-threading'in etkin olduğu bir CPU, her fiziksel çekirdek için iki mantıksal çekirdek göstererek sistemin her bir mantıksal işlemciyi belirli bir iş parçacığını bağımsız olarak yürütmesi için yönlendirmesine olanak tanır. Örneğin, 10 çekirdekli bir Intel 10900K, toplam 20 CPU iş parçacığı görüntüleyerek sistemin performansını artırır. Ancak hiper iş parçacığını kullanmak için hem işletim sisteminin hem de BIOS'un eşzamanlı çoklu iş parçacığını desteklemesi gerekir. Bu özellik genellikle varsayılan olarak etkindir.

Hiper iş parçacıklı CPU'lar, silikon çip üzerinde birden fazla fiziksel işlemciye sahip olan çok çekirdekli işlemcilerden farklıdır. Hiper iş parçacıklı CPU'larda, çekirdekteki mantıksal işlemciler önbellek, yürütme motoru ve sistem BUS arayüzü gibi yürütme kaynaklarını paylaşır. Bu paylaşım avantajlıdır çünkü bir mantıksal işlemci veri beklerken durursa, diğer mantıksal işlemci mevcut kaynakları kullanarak her bir fiziksel CPU çekirdeğinin kullanımını maksimuma çıkarabilir. Bu, işlemci verimini ve genel sistem performansını artırır. Intel, hiper iş parçacıklı CPU'ların, hiper iş parçacıklı olmayan benzerlerine göre %30'a kadar daha iyi performans gösterebileceğini iddia ediyor.

Intel'in hyper-threading teknolojisinin faydaları arasında karmaşık, zorlu uygulamaları aynı anda çalıştırmak, sistem yanıt verme hızını ve verimliliğini artırmak, kullanıcıların görevleri daha hızlı tamamlamasını sağlamak ve uygulamalar için daha hızlı yanıt süreleri sağlamak yer alıyor. Hyper-threading'in sağladığı performans artışı büyük ölçüde işletim sisteminin ve yazılımın bu teknolojiden yararlanmak için ne kadar iyi optimize edildiğine bağlıdır.

Hyperthreading'i Nasıl Etkinleştirebilirsiniz?

Hyper-threading'i etkinleştirmek için uyumlu bir CPU ve anakartınızın olması gerekir. Her ikisi de hiper iş parçacığını destekliyorsa, genellikle varsayılan olarak etkindir. Değilse, BIOS ayarlarınızdan etkinleştirebilirsiniz. Benzer şekilde, isterseniz BIOS üzerinden hyper-threading'i devre dışı bırakabilirsiniz. Hyper-threading devre dışı bırakıldığında, her çekirdek işletim sisteminde tek bir iş parçacığı olarak görünecektir.

Hyperthreading Neden Önemlidir?

Hyper-threading önemlidir çünkü kullanıcıların belirli koşullar altında CPU'larını tam olarak kullanmalarına olanak tanır. Çoğu zaman, bir CPU'nun bellekten veri veya talimat alması gerekir ve bunun için gerekli olan kısa aralık, CPU'nun birçok talimatı yürütmesi için yeterli süredir. Hyper-threading bu aralığı başka bir iş parçacığından gelen talimatları çalıştırmak için kullanır; böylece zaman israf edilmediğinden ve CPU gücü tamamen kullanıldığından performans artışı sağlanır.

Hyper-Threading'li CPU'lar vs. Hyper-Threading Olmayan CPU'lar

Hyper-threading özelliğine sahip bir CPU, her çekirdekte birden fazla iş parçacığının çalışmasına olanak tanıyarak CPU'nun daha fazla işi paralel olarak tamamlamasına olanak tanır. Tersine, hiper iş parçacıklı olmayan bir CPU, çekirdek başına yalnızca bir yürütme içeriğine sahiptir ve tek bir yazılım iş parçacığını yönetir. Örneğin, hiper iş parçacığı etkinleştirilmiş bir CPU, her fiziksel çekirdek için iki mantıksal çekirdeğe sahip olarak görünecek ve her çekirdeğin birden fazla yazılım iş parçacığını paralel olarak yönetmesine olanak tanıyacak. Bu verimlilik, CPU'nun boşta kalma süresinden yararlanmasını sağlayarak performansın artmasını sağlar.

Tek İş Parçacıklı Uygulamalar ile Çok İş Parçacıklı Uygulamalar Arasındaki Fark Nedir?

Tek iş parçacıklı uygulamalar, talimatları tek bir sırayla yürütür ve her seferinde bir komutu işler. Buna karşılık, çok iş parçacıklı uygulamalar, talimatları birden çok sırayla yürüterek programın farklı bölümlerinin aynı anda çalışmasına olanak tanır. Çoklu iş parçacığı paralel işleme için çalışmayı böler ve birden fazla CPU çekirdeğinin iş parçacıklarını aynı anda işlemesine olanak tanır.

Hyper-Threading'in Faydaları Nelerdir?

Hyper-threading'in faydaları arasında daha kısa sürede daha fazla bilginin işlenmesi ve iş akışını kesintiye uğratmadan daha fazla arka planda görev yürütülmesi yer alır. Bu, özellikle çoklu görev yapanlar ve yoğun iş parçacıklı uygulamalar kullanan profesyoneller için avantajlıdır.

Tüm Intel işlemciler hiper iş parçacığıyla birlikte gelmez. Örneğin, bazı Intel Xeon ve Intel Atom işlemcileri hiper iş parçacığı içerirken diğerleri içermez. Genel olarak i7 ve i9 işlemcilerde hiper iş parçacığı bulunurken bazı i3 ve i5 işlemcilerde yoktur.

Intel Hyper-Threading'i Etkinleştirmeli misiniz?

CPU'nuz ve anakartınız hiper iş parçacığını destekliyorsa, bunu etkinleştirmeniz önerilir. Intel, hiper iş parçacığının tek yuvalı sistem performansını %30'a kadar artırabileceğini ve etkinleştirmenin hiçbir maliyeti olmadığını iddia ediyor. Çoğu üretici, sistem performansına yönelik en iyi uygulamaların bir parçası olarak hiper iş parçacığının etkin tutulmasını önerir. Sisteminizin hiper iş parçacığını destekleyip desteklemediğini kontrol etmek için BIOS ayarlarında "Intel Hyperthreading Teknolojisi"ni arayın. Eğer engelliyse, faydalarından faydalanmasını sağlayın.

Microsoft Windows Hyperthreading'i Destekliyor mu?

Microsoft Windows, fiziksel çekirdeklerden daha fazla etkin iş parçacığı olduğunda fiziksel işlemci çekirdeğindeki ikinci mimari durumu kullanarak hiper iş parçacığını destekler. Windows performans izleme aracı, her fiziksel çekirdeği iki mantıksal çekirdek olarak gösterecektir. Örneğin 10 fiziksel çekirdeğe sahip Intel i9 10900K, Windows'ta 20 iş parçacığı gösterecektir. Ancak, her mantıksal işlemci mikro mimari bileşenlerini diğer mantıksal işlemcilerle paylaştığından, hiper iş parçacığının etkinleştirilmesi performansı iki katına çıkarmaz. Intel, hiper iş parçacığının tek yuvalı sistem performansını %30'a kadar artırdığını ve mütevazı bir performans artışı sağladığını iddia ediyor.

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Hyper-threading Nedir ?