Endüstri 4.0 Ekosisteminde Scada!
Endüstri 4.0 Ekosisteminde Scada!

11/3/2019 12:00:00 AM

Endüstri 4.0 Ekosisteminde Scada!

Yayınlayan: Icc_Admin

Endüstri 4.0 dönemi, bireysel üretim sistemlerinin artık egemenliği altında çalışmayacağı, iş sistemlerine bağlanabileceği ve değişen ihtiyaçlara hızlı bir şekilde adapte olabileceği bir modeli müjdeliyor. Peki, ortaya çıkan bu resimde SCADA’nın yeri neresi? SCADA, geleceğin Akıllı Fabrika uygulamaları için çok olanak sağlayacağı mutlaktır! Endüstri 4.0’ın yükselişi, bazı sektörel kişilerin SCADA’nın geleceğini sorgulamasını sağlamıştır. ” Supervisory control and data acquisition” tanımının kısaltması olup “denetleyici kontrol ve veri toplama” anlamındaki SCADA’yı ve Endüstri 4.0’ın hedefleriyle eşleştirmekle yola çıkabiliriz. Endüstriyel bir Nesnelerin İnterneti (IIoT) ile veri alımını sağlayan bir Akıllı Fabrikanın bir parçası olarak üst düzey işletme sistemlerinden üretilen üretim kontrolünü görüyoruz. Endüstri 4.0 Ekosisteminde Scada!

Endüstri 4.0, şirketlerin işletme ve otomasyon sistemlerini tamamen entegre etme, büyük hacimli karmaşık verileri yönetme, yeni işletim ve işbirliği modelleri oluşturma ve belirli iş hedeflerini gerçekleştirmek için dikey entegrasyon kullanma potansiyelini artırıyor. Üretim sistemleri ve işletme yönetimi arasındaki kesintisiz bağlantı sayesinde işletmeler daha iyi karar vermeyi sağlayan, daha yüksek verimlilik, daha fazla esneklik ve daha az atık içeren öncülüğe sahip olacak. Endüstri 4.0, kendi başına bir teknoloji değil, Akıllı Fabrika’yı oluşturmak için otomasyon ve bağlanabilirliği kullanmak, IIoT’yi (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) altyapısı olarak kullanmaktır. Ancak, yalnızca Endüstri 4.0’ın gerektirdiği işlevselliği, esnekliği ve ölçeklenebilirliği sunabilirse, SCADA, Endüstri 4.0’ı etkinleştiren mekanizmayı sağlayabilir.

Endüstri 4.0’ın hedeflerinin gerçekleştirilmesi, üretim prosesleri teknolojisi (OT) ve yönetim bilişim sistemleri arasındaki yakınlaşma gibi SCADA’nın ele alabileceği bir takım özel zorluklar ortaya koymaktadır. Pek çok mevcut sistemde OT verisinin % 40 ila % 80’inin BT düzeyinde bulunmadığı ve bunun bulunduğu takdirde üretim verimliliğini artırmak için kullanılabileceği tahmin edilmektedir. SCADA, OT verilerini birleştirmek, gerekli OPC UA’ya (açık protokol iletişimleri, birleşik mimari) çevirmek ve IT sistemine aktarmak için bir mekanizma sağlar. Böylece, enerji kullanımı, kullanılabilirlik, performans veya kalite gibi temel performans göstergeleri (KPI) verimliliği arttırmak ve maliyetleri düşürmek için OEE yönetiminin bir parçası olarak izlenebilir. SCADA, çok çeşitli otomasyon sistemleri için temel platform olmuştur ve tüm bağlı cihazlardan veri iletme kabiliyeti, Endüstri 4.0 için uygulama geliştirmeye gelince çok önemlidir. Ayrıca, toplanan verileri mümkün olan en basit şekilde kaydetmek, görüntülemek ve analiz etmek için doğru araçlara sahip olmak, bu tür uygulamaların geliştirilmesi için aynı derecede önemlidir.

Endüstri 4.0 Ekosisteminde Scada!

Progea’nın Movicon.NExT‘ gibi yazılım paketlerindeki en son gelişmeler, SCADA’nın Endüstri 4.0 ortamındaki potansiyelini daha da vurgulamaktadır. Aslında, IIoT, bulut bilişim ve siber-fiziksel sistemlerin beğenileriyle birleştiğinde, SCADA etkin bir şekilde Endüstri 4.0’a açılan bir kapıdır. Movicon.NExT, tüm gerekli grafik araçlarını, önceden tanımlanmış modülleri ve Industry 4.0 projelerini kolaylıkla inşa etmeyi sağlayan basit ve sezgisel bir geliştirme ortamı sağlayan ölçeklenebilir ve modüler bir yazılım geliştirme platformudur. OPC UA teknolojisine dayanır ve OT ile IT sistemleri arasındaki iletişim kolaylığı için OPC Foundation sertifikasına sahiptir. Veriler OPC UA veya alternatif olarak platforma kolayca entegre edilebilen farklı cihaz üreticileri için iletişim sürücüleri aracılığıyla aktarılabilir. Bu nedenle Movicon.NExT, tesis katı ve üst seviye sistemler arasında bir geçit sağlar.

Otomasyon için gereken iletişim protokollerinin yanı sıra, Movicon.NExT tarihçi, artıklık ve alarm yönetimi işlevlerine sahiptir ve gerçek zamanlı ve geçmiş veri analizi raporları oluşturmak için gereken tüm HMI ve veri analizi özellikleri ile donatılmıştır. Ayrıca animasyonlu ve dinamik ekranlar, alarm yönetimi, trendler ve veri tabloları, grafikler, veri analizi, gösterge panoları ve analitik raporları görüntülemek için de kullanılabilir. Bu işlevlerin tümü yerel olarak, ağlarda veya web erişimi aracılığıyla kullanılabilir. Sonuç olarak, Movicon.NExT, Endüstri 4.0 kapsamında gerçek bir veri analizi, denetimi ve MES istasyonudur. Movicon NExT‘deki yeni gelişmeler, Endüstri 4.0 yeteneklerini daha da ileri götürüyor. Cloud Progea-Databoom platformu, örneğin yeni nesil ilişkisel olmayan veritabanlarına dayanır ve açıkça Büyük Veri depolama ve analizleri için tasarlanmıştır. Bu, uzun bir süre boyunca olayların çok ayrıntılı analizine ve incelenmesine olanak sağlayacaktır.

Bunun gibi avantajlarla, SCADA, Endüstri 4.0 için bir olanak sağlayıcı olarak güvence altına alınmış bir geleceğe sahiptir ve saha sensörlerinden bilgi yönetim sistemlerine kesintisiz bağlantılara dayanarak geleceğin Akıllı Fabrikalarını sunacak bir platform sunmaktadır. En önemlisi, tüm bilgileri bir işletme düzeyinde tutabilen ve tüm kurum genelinde dikey ve yatay seviyedeki uygulamalar için gereken esnekliği sağlayabilen açık standartlara dayanan projelere dayanan Endüstri 4.0 projeleri sunmaktadır.

#4G #4Gendüstriyelpc #ai #akıllışehirler #artificialintelligence #automation #digitalization #digitaltransformation #digitilization #dijitaldonusum #dijitaldönüşüm #edge #edgecomputing #endustri40 #endustriyelbilgisayar #endustriyelotomasyon #endustriyelpc #endüstri40 #endüstriyelbilgisayar #endüstriyelotomasyon #endüstriyelpc #görselkontrol #iiot #industrialautomation #industry40 #iot #ipc #ipc4 #machinevision #movicon #movicon11 #moviconnext #otomasyon #panelpc #progea #robotics #robots #sanayidedijitaldönüşüm #scada #selfcheckout #smartcity #smartcities #smartfactories #smartfactory #smartmanufacturing #smartretail #veritoplama #yapayzeka

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Endüstri 4.0 Ekosisteminde Scada!