Fansız Bilgisayar Nasıl Çalışır?
Fansız Bilgisayar Nasıl Çalışır?

1/8/2022 1:46:58 PM

Fansız Bilgisayar Nasıl Çalışır?

Yayınlayan: Ayşegül Bihter Özdemir

Fansız Bir Bilgisayar Nasıl Çalışır ve Nasıl Serin Kalır?

Fansız bir bilgisayar, ısıyı CPU ve silikon yongalar gibi dahili ısı üreten bileşenlerden bilgisayarın alüminyum gövdesine aktarmak için ısı alıcıları kullanarak çalışır ve serin kalır. Fansız bilgisayarlar kendilerini serin tutmak için fan kullanmazlar. Isıyı bilgisayar sisteminin dış kasasından çevreleyen havaya daha fazla aktarmak için alüminyum kasalarının üstüne kanatçıklar eklemiştir.

Peki, Soğutucular Bilgisayarınızı Nasıl Serin Tutar?

Isı emiciler, fanlara ihtiyaç duymadan bilgisayarınızı serin tutacaktır, çünkü bu bileşenler tarafından üretilen ısıyı emerek ve sistemin alüminyum gövdesinin daha soğuk kısmına aktararak CPU ve grafik yongası gibi bileşenlerden ısıyı uzaklaştırırlar.

 

elektronik eşyalar, devre içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Fourier'in Isı İletim Yasası, ısı emicilerin ısıyı nasıl dağıtabildiğini açıklar. Teori, bir vücutta bir sıcaklık gradyanı olduğunda, sıcaklığın daha sıcak olduğu bölgeden daha soğuk olduğu bölgeye ısının aktarıldığı ilkesine dayanır.

ICC, endüstriyel fansız bilgisayarlarını, CPU'nun üstüne bir alüminyum blok ve ayrıca maksimum ısı için CPU ile ısı emici arasındaki mikroskobik boşlukları doldurmak için alüminyum blok ile işlemci arasına çok ince bir termal macun tabakası ekleyerek soğutur. Alüminyum bloğun diğer ucu sistemin kasasıyla temas eder, böylece CPU'dan ve dahili bileşenlerden gelen tüm ısıyı kasaya aktarır ve daha sonra onu çevreleyen hava tarafından soğutulur.

PC'nizi daha da soğutmak için fansız endüstriyel bilgisayarlarının alüminyum gövdesini, sistem kasasının üstüne sağlam kanatçıklar ekleyerek maksimum ısı dağılımına göre tasarlanmıştır. Kanatların eklenmesi, kasanın yüzey alanını arttırır, bu da dış muhafaza tarafından yayılan ısı miktarını arttırır.

Fansız PC'lerin Avantajları Nelerdir?

Fansız bir bilgisayara sahip olmanın çeşitli avantajları vardır.

1. Sessiz Çalışma

Pasif soğutmalı PC'ler sessizdir çünkü sistemden hava iterken ses çıkaracak fanlar yoktur. Daha önce bahsedildiği gibi, fansız PC'ler, dahili ısı üreten bileşenlerden bilgisayar sisteminin kasasının dışına ısı aktarmak için ısı emicilerin kullanılması yoluyla serin kalır.

Ek olarak, fansız endüstriyel bilgisayarlarımızda Katı Hal Sürücülerinin (SSD'ler) kullanılması, sistemlerimizden kaynaklanan gürültü miktarını daha da azaltır. Sabit sürücüleri SSD'lerle değiştirmek gürültüyü azaltır çünkü SSD'lerin içinde gürültü oluşturacak hareketli plakalar yoktur. Bunun yerine veriler, sistemden gelen herhangi bir gürültüyü ortadan kaldıran bellek yongalarında depolanır.

Bazı endüstriyel PC dağıtımları, herhangi bir gürültü dikkati dağıtacağı için bilgisayar sistemlerinin sessiz çalışmasını gerektirir. Bu tür durumlara ameliyathaneler, kütüphaneler, laboratuvarlar ve sessiz çalışmanın gerekli olduğu diğer ortamlar dahildir.

2. Güvenilirlik

Endüstriyel fansız PC'lerin ikinci faydası, tüketici masaüstü PC standartlarından daha katı olan endüstriyel standartlara göre tasarlanıp üretilmiş olmalarıdır. Bu onların daha uzun ömürlü olmasını ve tüketici emsallerinden daha güvenilir çalışmasını sağlar.

3. Şok ve Titreşim Standartları

Endüstriyel fansız bilgisayarlarının üçüncü faydası, normal PC'lerden daha fazla miktarda titreşime ve darbeye dayanacak şekilde inşa edilmiş olmalarıdır. Örneğin, tüketici anakartlarının dayanamadığı darbelere ve titreşimlere dayanabilen sağlam bir anakart tasarlayıp üreterek endüstriyel fansız PC'sini darbeye ve titreşime dayanıklı hale getirir.

4. Küçük Form Faktörü

Fansız bilgisayarlar, daha büyük hava soğutmalı kurulumlardan daha küçük bir ayak izine sahip olma eğilimindedir ve bu da onları küçük veya kompakt alanlara yerleştirmek için harika bir seçenek haline getirir. Soğutma gerekli olmadığı için üretim ekipmanlarına veya kiosklara kolayca monte edilebilirler. Bu nedenle, havalandırması çok az olan küçük bir alanınız varsa ve böyle bir alana sığacak güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız varsa, ICC’nin endüstriyel fansız bilgisayar serisinden başka bir yere bakmayın.

5. Esnek Uzaktan ve Mobil Dağıtım

Fansız bilgisayarlar, tüketici bilgisayarlarından daha az güç gerektirdiğinden, bu onları uzak ve mobil dağıtımlar için harika bir seçenek haline getirir. Bu nedenle, bir PC'den endüstriyel düzeyde performans arıyorsanız ama aynı zamanda çok az güç kullanması gerekiyorsa, ICC size bir dizi harika fansız bilgisayar seçeneği sunar. Sağlam uç bilgi işlem çözümlerimiz, verilere ve IoT sensörlerine daha yakın, düşük güçlü yerleşik bir işlemci talebini karşılar. Fansız bilgisayarlarımızı, endüstriyel düzeyde performans gerektiren kararsız ortamlarla uyumlu olacak şekilde geliştirdik.

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Fansız Bilgisayar Nasıl Çalışır?