Endüstriyel Bilgisayarların Tarihçesi
Endüstriyel Bilgisayarların Tarihçesi

11/15/2019 12:00:00 AM

Endüstriyel Bilgisayarların Tarihçesi

Yayınlayan: Busra Kucukcakir

Bilgisayarların fabrika otomasyonu ve üretime dahil olması Bilgisayarlar, hobi amaçlı olarak bodrum katında tasarlanmaya başlayıp, bir mühendisin çalışma tezgahına, tesis kontrol odasına kadar uzun bir yol kat etti ve şimdi endüstriyel yazılımları uygulayarak her türlü ortamda bulunmaktadır. Yolculuk, kolay ve kolay bir sürüş olmamıştır. “Kişisel” PC’lerden başlayıp, kapalı bir kontrol döngüsünde disk tabanlı bir işletim sisteminin kullanımı hakkında uyarılar dikkate alındığı yönündeki yorumlara rağmen, mühendisler bilgisayarları büyüyen bir kontrol uygulamaları listesine uygulamaya devam ediyor. Bunun bir nedeni, endüstriyel kontrol için mevcut olan en büyük miktarda MS-DOS yazılımıdır. Bilgisayar ve ticari yayınlara hızlı bir bakış, PC tabanlı tasarım, izleme ve kontrol için çok sayıda ilginç yazılım ürününü ortaya koymaktadır. PC çoğalmasının bir başka nedeni de, elektroniklerin ve PC’lerin paketlenmesinde yapılan önemli iyileştirmelerdir. IBM’in ilk sertleştirilmiş PC’yi piyasaya sürmesinden bu yana endüstriyel bilgisayarların nasıl değiştiği sorulduğunda, üreticiler bir takım yeniliklerden bahsetmektedir.

PC vs PLC: İlk endüstriyel PC’ler piyasaya sürüldüğünde, kayda değer bir şüphecilik vardı. PC ile PLC arasındaki sık karşılaştırmalar genellikle bilgisayarı kısa tarafta derecelendirdi. O zamandan beri, elektronik ve paketleme mühendisleri PC’lere (PLC’ler) dikkatlice bakıyorlar, böylece endüstriyel PC’lerin teknik özellikleri şimdi PLC’lerin şartlarını yerine getiriyor ya da aşıyor. Birçok üretici PC’lerini daha PLC benzeri olacak şekilde tasarladı. NEMA dereceli kasalarda bulunan modeller ile paketler modüler hale geldi; iletişim portları optik olarak izole edilmiştir; ve işletme özellikleri fabrika zemini sıcaklığı ve titreşim seviyelerini içerecek şekilde genişletildi. Kontrol ortamı için pek çok bilgisayar pasif bir arka panel sistemine dayanmaktadır. Aktif ve pasif bileşenler, sistemin güvenilirliğini ve tamir edilebilirliğini arttırmak için takılabilir, değiştirilebilir panolarda bulunur. Sağlamlaştırılmış PC’ler için geniş bir büyüme alanı, PLC’lere operatör arayüzü olarak kullanımdadır. Nematron Corp. bir AT’ye dahili bir monitör ve klavye ekledi. Sonuç, 14 ve 19 inçlik Ultra Ultra İstasyon serisi. Computer Technology Corp.’dan ScreenWare2 ve The Intellution’dan Düzeltme gibi yazılım ürünlerini izler ve birlikte sunar. Nematron’a göre, tek bir endüstriyel PC, kablolu bileşenlerden oluşan tüm karmaşık bir kontrol panelinin yerini alabilir.

PC Veri Yolu Klonları: IBM, Microchannel veri yolu ile yeni bölge belirlese de, PC Bus fabrika katındaki PC’ler için en popüler mimari olmaya devam ediyor. PC Bus ve MS-DOS’un neredeyse evrensel olarak benimsenmesiyle yaratılan defacto standardı, IBM PC klonu için fabrika katında çok daha uzun yıllar sağlamaktadır. Aşağıdakiler, mevcut ürünlerden bazılarının örneklenmesidir. Shoebox PC’leriyle tanınan Action Instruments, 32-bit, 16-MHz, 80386 tabanlı BC-30 ve BC-32 bilgisayarlarına sahip. Action’ın BC-20 ve 22 bilgisayarlarına yükseltme yapıldığında, bu birimler aynı pasif arka planları kullanır ve hem XT hem de AT kartlarını kabul eder. Standart yerleşik RAM 1 Mbyte olup işlemci kartında 8 Mbyte’a kadar RAM vardır. Modüler eklentiler ve örtü ambalajları ile BC-32, benzer bir PLC örneğidir.

Renkli Grafikler: Pek çok endüstriyel PC operatör arayüzü olarak uygulanmaktadır. Comark Corp.’un 80386 Endüstriyel İş İstasyonu, AT uyumlu iş istasyonu ve entegre bir yatırma / döndürme ekranı için NEMA 4 veya 12 paketleme sunuyordu. 14 ya da 19 inç. ekran CGA, EGA veya VGA grafik ve isteğe bağlı bir dokunmatik ekran ile kullanılabilirdi. Kullanıcı 80386 CPU, 2 Mbayt hafıza, 19 inç hafıza kartı dahil olmak üzere eksiksiz bir operatör arayüz sistemine sahipti. Ekran, membran klavye, 720 Kbyte disket sürücü ve 40 Mbyte Winchester sürücüsü ile maliyet hepsi de 10.000$’ın ancak altında idi.

Macintosh Faktörü: IBM klonu endüstriyel PC’lerin kralı olmasına rağmen, PC Bus kuralının istisnaları vardır. Bunlardan biri endüstriyel kullanım için tasarlanmış bir Macintosh şeklinde gelir. 1987 yılında, Automatix Inc. Apple’ın Macintosh II ürününün endüstriyel bir sürümü olan AI90’ı piyasaya sürdü. NuBus açık bir mimari olarak tanıtılsa da, Apple tescilli Mac mantığına ilişkin tüm haklara sahiptir. Automatix, AI90’ı kurmak için Apple’dan bir Mac II satın aldı, anakart seviyesine indirdi, bazı geliştirme panoları ekledi ve hepsini çelik bir NEMA 2 muhafazasında yeniden paketledi. Makine vizyonu ve robotik endüstrisindeki ana işletmesi olan Automatix, AI90, Autovision 90’ı temel alan bir görüntüleme sistemi sunar. Motorola 68020 tabanlı AI90’a Automatix, kendi görsel yazılımı ASAP’ı ekler.

İletişim Protokolleri: Özel bir ağ iletişim protokolü, ağdaki tüm işlemciler arasında 9.600 baud çift yönlü iletişim sağlar. Bu, herhangi iki CPU arasında veri ve programların gerçek zamanlı olarak aktarılmasını sağlar. Tek bir seri hat üzerinden aynı yerel işlemcideki farklı görevlerle iletişim kuran bir ana bilgisayarda birkaç bağımsız görevin olması bile mümkündür ve istenir. Daha önce bahsedilen büyük çevresel kontrol sisteminde, her LC2 ve PC-AT ana bilgisayarı arasında iletişim kuran beş ayrı görev vardı: biri AT diskine LC2 erişimi için; PC-AT’den LC2’ye operatör etkileşimi için bir tane; alarmların LC2’den PC-AT’ye iletilmesi; veriyi LC2’den PC-AT’ye geçirmek için bir tane; ve veri yapılandırma komutlarını PC-AT’den LC2’ye iletmek için bir tane. Her ne kadar bu çok karmaşık bir iletişim tasarımı gibi görünse de, her bir CPU’daki tüm bu işlevleri yerine getiren uygulama kodu, tüm iletişimin, hattın her bir ucundaki tek bir mesaj işlemcisi aracılığıyla yönlendirilmesi gerekenden çok daha kısa ve basittir. Birden fazla görevden gelen veriler, PC-AT metin ekranında aynı anda birden fazla pencere kullanılarak aynı anda görüntülenebilir. Fabrika ağı aynı anda çalışan herhangi bir zaman uyumsuz görevi yerine getirebilir ve yalnızca ekran boyutu ve görüntülenecek veri miktarı ile sınırlı olarak değişen boyutlarda herhangi bir sayıda eşzamanlı pencere görüntüleyebilir. EGA yüksek çözünürlüklü grafik ekranında, çeşitli görevlerden çubuk grafikler gibi resimsel veriler eşzamanlı olarak sunulabilir. Çoklu görev iletişimlerinin kullanımı PCAT’ta temsili bir ekran görüntüsünde gösterilebilir. Sol üst, sağ üst ve sol alt kadranlar üç farklı LC2 bağımlı işlemcisinde pencere olarak atanabilir. Her işlemci asenkron ve aynı anda veri değiştikçe güncellenebilir. Aynı zamanda, alt sağ kadran, PC-AT’deki operatörün, ekranın sol alt tarafında veri sağlayan aynı LC2 işlemcisinde bazı limitleri değiştirdiği eşzamanlı bir etkileşimli seans gösterebilir.

#4G #4Gendüstriyelpc #AAEON #ai #akıllışehirler #artificialintelligence #automation #digitalization #digitaltransformation #digitilization #dijitaldonusum #dijitaldönüşüm #edge #edgecomputing #endustri40 #endustriyelbilgisayar #endustriyelotomasyon #endustriyelpc #endüstri40 #endüstriyelbilgisayar #endüstriyelotomasyon #endüstriyelpc #görselkontrol #Ibase #iiot #industrialautomation #industry40 #iot #ipc #ipc4 #machinevision #movicon #movicon11 #moviconnext #otomasyon #panelpc #progea #robotics #robots #sanayidedijitaldönüşüm #scada #selfcheckout #smartcity #smartcities #smartfactories #smartfactory #smartmanufacturing #smartretail #veritoplama #yapayzeka

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Endüstriyel Bilgisayarların Tarihçesi