Dünden Bugüne Endüstriyel Kontrol Sistemleri
Dünden Bugüne Endüstriyel Kontrol Sistemleri

11/15/2019 12:00:00 AM

Dünden Bugüne Endüstriyel Kontrol Sistemleri

Yayınlayan: Busra Kucukcakir

19. yüzyılda, İngiltere’deki Endüstri Devrimi sırasında, tekstil ve alet üretimini ve diğer eşyaların üretimini makineleştirmek için makineler icat edildi. Sanayi, dünyayı insan toplumunun önemli bir sektörü olarak ortaya çıkardı. Üretim ve nakliye işlemleri yavaş yavaş insan elinden değil makineler tarafından yapılmaya başlandı. Makine işlemlerini işletip izlemekten insan gözlerini ve beynini mümkün olduğunca serbest bırakmak için Endüstriyel Kontrol ve Otomasyon endüstriyel teknoloji olarak geliştirildi. 1980’lerde, endüstriyel kontrol sistemleri sadece denetleyici kontrol ve veri toplama (SCADA) sistemlerini ve programlanabilir mantık denetleyicilerini (PLC) kapsamaktadır. 1990’larda geliştirilen mikroişlemciler ve programlanabilir entegre devreler olarak endüstriyel kontrol sistemleri bilgisayarları birleştirmeye başladı. Bilgisayarlı kontrol sistemleri güçlü ve verimlidir ve bu nedenle elektrik, su, petrol ve gaz, kimyasal, nakliye ve üretim gibi birçok endüstride daha fazla uygulama bulmuştur. Bilgisayarlı kontrol sistemleri bilgisayar kontrol sistemlerinden farklıdır. Bir bilgisayar kontrol sisteminde bilgisayar, kontrol edilen nesnelerden ayrı bir süpervizör rolü üstlenir. Buna karşılık, bilgisayarlı bir kontrol sistemi kontrol edilecek sisteme donanım ve yazılımı dahil eder, böylece tek bir birleşik sistem yaratır. Farklılaşmak için, iki “yerleşik kontrol” terimi bilgisayarlı kontrol sistemleri için kullanılmaktadır.

Önemli iki gömülü denetim türü vardır; gerçek zamanlı kontrol ve dağıtılmış kontrol. Bunların her ikisi de endüstriyel kontrol uygulamaları kapsamını önemli ölçüde genişletti. Günümüzde, gerçek zamanlı ve dağıtılmış kontroller, hastanelerdeki tıbbi aletlerden gökyüzündeki uydulara kadar çok çeşitli sistemlerin temel kontrol konseptleri ve gerekçeleri olmuştur. Bu bölümde üç önemli endüstriyel kontrol sistemi ele alınmaktadır; gömülü kontrol sistemleri, gerçek zamanlı kontrol sistemleri ve dağınık kontrol sistemleri. Bu bölüm, üç kontrol sisteminin her biri için ilke ve fonksiyonlara, mimarilere ve bileşenlere ve uygulama tekniklerine değinmektedir.

Hepimiz kişisel bilgisayarlara, bilgisayarlara, dizüstü bilgisayarlara, endüstriyel bilgisayar iş istasyonlarına, süper bilgisayarlara vb. aşinayız. Tüm bilgisayarların ortak bir özelliği vardır; tek bir aygıta entegre edilmiş ve paketlenmiş hem donanımı hem de yazılımı içerirler. Donanımda, modern bilgisayarlarda mikroişlemciler ve bilgisayar fonksiyonlarını yerine getirmek için programlanabilir entegre devreler bulunur. Yazılımda, bilgisayarlarda hem yazılım düzeyinde talimatlar hem de donanım yazılımı, işletim sistemi ve uygulama programlarından oluşan program yapısı katmanları üretmek için gelişmiş programlama dilleri bulunur. Endüstri kontrol sistemlerinde çok çeşitli uygulamalarda kullanılır. Örneğin, fabrikalarda, çözelti miktarlarını izlemek için bir bilgisayara kimyasal reaktörler bağlanabilir; benzin istasyonlarında, yakıt pompaları alınan yakıt miktarını ve fiyatlarını görüntülemek için bilgisayarlara bağlanır; Süpermarketlerdeki kameralar, müşterilerin faaliyetlerini izlemek için bilgisayarlara bağlanır. Bu örneklerin tümü bilgisayar kontrolü olarak tanımlanmıştır.

Bilgisayar kontrolünde, kontrolör rolünü oynayan bilgisayarlar ne kontrol edilen cihazların içinde ne de kontrol edilen sistemlere dahil değildir. Bu durumda, hem giriş hem de çıkış portları kontrol edilecek cihazlara veya sistemlere bağlanır. Bu arayüzleri kullanarak, bilgisayarlar kontrol edilen cihaz / sisteme dijital verileri okuyabilir ve gönderebilir. Bu tür iletişim ile, bilgisayarlar kontrol işlevlerini yerine getirirler. 1970’lerde, mikroişlemcili ve programlanabilir tümleşik devrelere sahip modern bilgisayarlar ilk kez kullanıma sunuldu ve endüstriler bunları bazı üretim süreçlerinde kullanmaya başladı. Ancak, bilgisayarların kontrollü sisteme dahil edilmediği çok az sayıda uygulama vardı. Çoğu durumda, hem donanım hem de yazılım, sistem bileşenleri haline geldi; Başka bir deyişle, onlar gömülü kontrol sistemleriydi.

İlk tanınabilir gömülü kontrol sistemi, 1966’da teslim edilen Minuteman II füzesi için Autonetics D-17 kılavuz bilgisayarıydı. Bu, işlemci ve bellek için entegre devrelerle inşa edilen ilk sistemdi. 1978’de Amerika Ulusal Mühendislik Üreticileri Birliği, tek kartlı bilgisayarlar, sayısal kontrolörler ve kontrol talimatlarını yerine getirebilen mantık kontrol cihazları dahil olmak üzere programlanabilir bir mikro kontrolör için bir standart yayınladı. Yaklaşık 10 yıl sonra, 1980’lerin sonunda, mikroişlemci yonga setleri üretildi ve gömülü kontroller yaygın olarak uygulanabilir hale geldi. Modern bilgisayar ve sonraki yıllarda geliştirilen elektronik teknikler gibi, gömülü kontrol mevcut en önemli endüstriyel kontrol teknolojisi haline gelmiştir.

Gömülü bir kontrol sistemi, bazı işaretli kontrol işlevi veya görevleri için tasarlanmış özel olarak düzenlenmiş bir bilgisayar sistemidir. Belirgin özelliği, giriş / çıkış sisteminin harici bir bilgisayara bağlı olmamasıdır; sistemi kontrol eden mikroişlemci aslında giriş / çıkış arayüzünün içine gömülüdür. Gömülü bir denetleyici ve standart bir bilgisayar arasındaki donanım farklılıkları açık olmasına rağmen, yazılımdaki farklılıklar da oldukça önemlidir. Çoğu bilgisayar, Windows veya Linux işletim sistemleri gibi büyük bellek boyutu gerektiren işletim sistemlerine dayanıyor olsa da, tipik gömülü kontrol sistemi, basit ve güçlü bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) sağlamak için geliştirilen daha küçük bir işletim sistemi kullanır.

Gömülü kontrolde, merkezi işlem birimi (CPU) temel olarak herhangi bir denetleyici denetleyiciden bağımsız olarak çalışacak olsa da, dijital durum bilgisi almak için her zaman kontrol edilen sistemin diğer bölümlerine bağlanır. Bu anlamda, gömülü kontrol, genel veri toplama sürecinin bir alt kümesi olarak düşünülebilir. Özet olarak, gömülü bir kontrol sistemi, büyük bir endüstriyel işlem veya üretim sistemi içerisinde fiziksel olarak gömülü olan bilgisayar donanımı ve yazılımını ifade eder. İşlevi, genel sistem hedefine ulaşmak için sistemin bazı bileşenleriyle bir özellik veya ilişkiyi sürdürmektir. Gömülü kontrol sistemleri, genel amaçlı bir bilgisayarda olduğu gibi çok sayıda görev yerine, belirli bir kontrol görevi gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır. Gömülü kontrol sistemleri her zaman ayrı cihazlar veya bileşenler değildir, ancak genellikle kontrol edilen cihazlara entegre olurlar. Gömülü kontrol sistemleri için tasarlanmış yazılım, gömülü bellenim, gömülü işletim sistemleri ve özel uygulama programlarından oluşur. Genel bilgisayar yazılım paketleriyle karşılaştırıldığında, yerleşik sistem yazılımının boyutu daha küçüktür ve bu nedenle çoğu uygulama için gerekli klavye ve ekran olmadan sınırlı donanım kaynakları ile çalışabilir. Genellikle, yerleşik kontrol yazılımı bir sabit diskte değil, bellek yongalarında depolanır. Bu farklılıklar nedeniyle, gömülü kontrol sistemleri dünya çapında endüstride uygulanabilirlik sağlamıştır.

#4G #4Gendüstriyelpc #AAEON #ai #akıllışehirler #artificialintelligence #automation #digitalization #digitaltransformation #digitilization #dijitaldonusum #dijitaldönüşüm #edge #edgecomputing #endustri40 #endustriyelbilgisayar #endustriyelotomasyon #endustriyelpc #endüstri40 #endüstriyelbilgisayar #endüstriyelotomasyon #endüstriyelpc #görselkontrol #Ibase #iiot #industrialautomation #industry40 #iot #ipc #ipc4 #machinevision #movicon #movicon11 #moviconnext #otomasyon #panelpc #progea #robotics #robots #sanayidedijitaldönüşüm #scada #selfcheckout #smartcity #smartcities #smartfactories #smartfactory #smartmanufacturing #smartretail #veritoplama #yapayzeka

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Dünden Bugüne Endüstriyel Kontrol Sistemleri